Farmaceutische bedrijven hebben manieren gevonden om artsen extraatjes te betalen zonder dat ze dat hoeven opgeven bij het officiële transparantieregister. De truc? Nascholingscursussen die indirect door farmaceutische bedrijven worden financierd.
Dat meldt De Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek.
Een deel van de betalingen van de farmaceutische industrie in Nederland loopt via een tussenstation in de vorm van commerciële, gesponsorde nascholingsbureaus. Die bureaus organiseren jaarlijks tientallen cursussen waar artsen betaalde lezingen houden voor hun collega’s.
De artsen kunnen daarmee soms tienduizenden euro’s verdienen. Ze worden ingehuurd en betaald via het nascholingsbureau en niet door de farmaceuten, die de bijeenkomsten wel stevig sponsoren. Door het zo in te richten omzeilen de farmabedrijven het transparantieregister.
Dat register werd vier jaar geleden juist opgezet zodat duidelijk wordt hoeveel geld iedere arts krijgt van de farmaceutische industrie. Maar volgens de regels van het register hoeven ‘indirecte betalingen’ niet te worden gemeld.
Lucratief nascholingscircuit voor artsen
De negen bekendste bureaus voor nascholingscursussen ontvingen samen in drie jaar tijd 1,6 miljoen euro van farmaceutische bedrijven.
"Dat farmaceuten beweren dat ze geen invloed uitoefenen is onzin", stelt huisarts Hans Van der Linde tegenover De Volkskrant. "Wie betaalt bepaalt. Nascholing is een geweldig effectief marketinginstrument."
Bij navraag door de Volkskrant stellen vier farmaceutische bedrijven dat ze vergoedingen aan artsen die via nascholingsbureaus zijn uitbetaald alsnog gaan registreren. Ook koepelorganisatie Nefarma erkent dat aanvullende regels wellicht nodig zijn.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl